Vægttab og amning – myter og fakta

Vil du også tabe dig, mens du ammer? Rigtig mange mødre vil gerne tabe sig efter en graviditet. Det er også forståeligt, hvis du ønsker at smide de ekstra kilo, graviditeten medførte. Det kan du også gøre. Der er dog en del, som du skal være opmærksom på, hvis du ønsker at bibeholde din mælkeproduktion samtidig med, at du taber de overflødige kilo. En kvinde bruger mellem 300-500 ekstra kalorier i døgnet på at amme et spædbarn og 500-700 på at amme et større barn. Der skal 7700 kalorier til for at opnå et vægttab på et kilo, hvilket betyder, at amning i teorien alene burde kunne gøre det. Der er dog et men.  For når man er på barsel, er der ofte ikke de bedste rutiner omkring kost. Man får måske lige et par ekstra stykker kage og andet ”nemt”, som hurtigt fylder depoterne op igen. Derudover er der også et biologisk pres til at spise mere. Prolactin – mælkeproduktionshormonet – øger ens appetit. Samtidig vil søvnmangel, som er en af ”bivirkningerne” ved at have en baby, rode rundt i hormonbalancen og især sulthormonerne leptin og ghrelin. Disse hormonforstyrrelser får en til at crave sødt, salt og kulhydratsrige fødevarer. De fleste mødre har også travlt med at passe en baby, så træning bliver ofte nedprioriteret. Dette er selvfølgelig ikke en fordel, da træning efter fødslen ofte er, hvad der skal til for at opnå et vægttab. Ikke fordi træningen alene kan gøre det, men fordi det kan veje op for den kost, som ikke er helt optimal. Når du træner efter fødslen, øger du din muskelmasse, som gør, at du forbrænder mere i løbet af et døgn. Selvom det hjælper dig GODT på vej og kommer med en række andre fordele, er det kosten, der i sidste ende er altafgørende.  Jeg har derfor skrevet en lille liste over myter og fakta i forbindelse med amning og vægttab, som jeg håber, du finder givende: 

FAKTA:

Spis fødevarer, der har et højt indhold af omega tre – dette inkluderer valnødder, laks, spinat og selvfølgelig fiskeolie.  Spis regelmæssigt i løbet af dagen – af dette kommer tre fordele:

  1. Din forbrænding vil køre stabilt, fordi du konstant giver din krop noget at arbejde med.
  2. Du får næringsstoffer, som din krop har brug for for at kunne producere næringsrig mælk.
  3. Din energi vil være bedre og uden for mange svingninger i løbet af dagen. 

Spis mad, der er rig på jern – sorte bønner, spinat, rødt kød, linser og grønne bladgrøntsager vil give dig jern naturligt.  Spis komplekse kulhydrater fremfor simple kulhydrater. Fuldkornsprodukter er en bedre kilde til kulhydrater, som holder dig mæt i længere tid og sørger for, at du får den næring, din krop har brug for. Du kan ikke leve uden kulhydrater, og det er din krops primære energikilde, når du skal producere mælk. Men du får intet ud af ”tomme” kulhydrater som for eksempel sukker.  Spis mad, der er rig på kalcium og protein – ost og mælkeprodukter er gode. Proteinindtaget til ammende kvinder er meget højere end normalt. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at få flere proteiner end normalt.  Sørg for at spise farverig mad – i form af frugt og grønt – så simpelt er det! 

MYTER:

Du skal spise dobbelt portioner hver dag for at holde din mælkeproduktion kørende  – nej! Du skal bare spise fødevarer, der har et stort næringsindhold per gram. Lad være med at tænke, at du skal spise for to. Du skal i stedet sørge for at få mere indhold i den mad, du spiser. Gode, sunde fedtkilder er eminent til ammende mødre. Just saying.  Du skal spise flere kulhydrater for at kunne producere mælk  – det er både korrekt og ukorrekt. Du skal have kulhydrater, men du skal ikke fokusere på kun at spise kulhydrat, hvis du vil tabe dig og samtidig amme. Du skal i stedet sørge for gode kilder og masser af protein og fedt – det rykker også!  Du må ikke træne, når du ammer  – det må du meget gerne, og ofte er det det lille ekstra, der gør, at kiloene rasler af! Referencer:  https://healthyeating.sfgate.com/cut-carbohydrates-breastfeeding-8257.html https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15384569

Share this post

Baby Akademiet består af fagpersoner indenfor områderne fertilitet, graviditet, barsel og baby, der står klar til at støtte dig i hver eneste milepæl på din rejse som forælder. Vi udvikler faglig viden i form af kurser og artikler, med formålet om at vejlede og give dig de bedste råd og værktøjer til at skabe en sund, tryg og positiv start på din families liv.

Søg efter noget bestemt

Udvalgte posts

Kategorier

Popular Posts

Hvad er hCG?

Når man bliver gravid, så kommer man uvægerligt til at stifte bekendtskab med det graviditetsbevarende hormon hCG (humant Choriogonadotropin). Det er nemlig hCG man måler

Read More