Suttebrikker er små silikone-skjold, som har form nogenlunde som en ret struttende brystvorte. Suttebrikker anvendes oftest under amning, hvor de sættes uden på brystvorterne, så barnet får fat om suttebrikken og ikke direkte om brystvorten. 

 

Suttebrikker er meget hyppigt anvendt og er desværre ofte med til at komplicere og forkorte det naturlige ammeforløb. Brugen af suttebrikker er eksploderet i de senere år, selvom der nu heldigvis er ved at komme mere fokus på den risiko, de udgør for amningen. 

 

I Danmark bruger omkring 30% af nybagte mødre suttebrik i løbet af ammeforløbet. Nogle anvender dem i kort tid og andre under hele ammeforløbet. Blandt mødre til for tidligt fødte børn bruger helt op omkring 50% suttebrik. Suttebrikken introduceres oftest af sundhedspersonalet på fødeafdeling, barselsafdeling eller neonatalafdeling som et led i ammeetableringen. 

 

Statistisk set er brug af suttebrik en risikofaktor i forhold til et forkortet ammeforløb. Efter 4 måneder ammer: 

  • ca 31% af de mødre, der bruger suttebrik i hele ammeforløbet 
  • ca 56% af de mødre, der brugte suttebrik i starten af ammeforløbet
  • ca 68% af de mødre, der ikke brugte suttebrik

Af samme grund frarådes suttebrik som førstevalg til at løse udfordringer i amme-etableringsfasen. 

Kilde: klinisk retningslinie

Hyppige årsager til brug af suttebrik

  • Smerter i brystvorterne af amning
  • Sår på brystvorterne af amning
  • At barnet har svært ved at få fat om brystet
  • Flade brystvorter
  • Indadvendte brystvorter
  • Små brystvorter

Suttebrikken er generelt en symptombehandling og kan være med til at forværre den oprindelige problemstilling. Derfor bør alle andre muligheder afsøges, inden suttebrikken eventuelt tages i brug. 

 

Problemer med sår og smerter på brystvorterne

Hvis der er problemer med sår og smerter af amning, så skyldes det, at barnets teknik ved brystet ikke er korrekt. Her vil løsningen være at få kompetent undervisning og gerne suppleret med hands on hjælp til at få ens barn bedre på brystet. Smertefuld amning er en af de letteste ammeudfordringer at løse, når blot man får den rette hjælp. Her vil det oftest kunne afhjælpes i løbet af en enkelt amning, hvorefter amningen fremadrettet er smertefri – eller meget hurtigt bliver det. 

 

Anvender man i stedet en suttebrik, så kan det indimellem løse problemet med smerter, så længe suttebrikken anvendes. Og sårene kan få mere fred til at hele, fordi der skabes en barriere mellem brystvorten og barnets mund. Ulempen er dog, at selv samme barriere også kan gøre det vanskeligere for barnet at hente mælken fra brystet og skabe et godt vacuum inde i brystet. Dette kan, efter min erfaring, i værste fald føre til manglende vægtøgning og faldende mælkeproduktion. Derudover er udfordringen med en ikke korrekt sutteteknik jo ikke løst. Hvilket betyder, at smerterne i mange tilfælde vil komme retur, når suttebrikken fjernes igen. Så suttebrik som løsning på sår og smerter af amning, må siges være den længste og mest risikable vej mod en smertefri amning, sammenlignet med at få hjælp til en korrekt teknik ved brystet. 

 

Du kan lære, hvordan du hjælper din baby til en optimal teknik og afvænner suttebrikkerne i vores grundige onlinekursus SÅDAN kommer du af med suttebrikker. 

Tilmeld dig kurset for 199kr her. 

 

Problemer med at få barnet til at tage fat om brystvorten

Hvis en nyfødt baby ikke kan få fat om brystvorten indenfor de første timer efter fødslen, så vil den bedste løsning være at praktisere hud mod hud kontakt, at skabe tid og ro, eventuelt at “starte forfra”, hvis mor og barn har været adskilt efter fødslen. Og så selvfølgelig at hjælpe barnet ved at forme brystvorten, hvis barnet søger brystet men bare ikke mestrer at få godt fat. Lykkes det ikke, så kan brystet stimuleres ved håndudmalkning eller udpumpning, indtil baby er parat. 

Tilmeld dig SMART Pumpekursus for blot 69kr her. 

Hvis der anvendes suttebrikker fra den allerførste amning, så kodes det lille barn til, at amning / mad skal føles som fast silikone inde i munden. En følelse, der er lige så forskellig fra følelsen af brystet i munden, som en sutteflaske ville være. Og sutteflaske vil man aldrig give til et helt nyfødt barn, hvor man gerne vil etablere amningen. Netop for at undgå sutteforvirring. 

 

Når først et barn er kodet til suttebrikken, så kan det være meget vanskeligt at få barnet til at tage brystet uden brik. Især hvis brystvortens form er meget forskellig fra suttebrikkens form. 

 

Hvis man i stedet giver tid og hjælp til at få fat om brystet uden brik, så bliver det den kodning, barnet får. Her er det vigtigt at huske, at babyer jo ikke fødes med en præference for, hvordan brystet skal føles i munden. Det er de tidlige oplevelser med amning, der koder det enkelte barn til at blive ekspert og foretrække lige netop hans / hendes mors brystvorte, uanset størrelse og form. Derfor er flade eller indadvendte (fraset ægte indadvendte) brystvorter heller ikke nogen god indikation for brug af suttebrik. 

 

Udover at det lille barn kan blive sutteforvirret og senere hen få endnu sværere ved at få fat om brystet uden brik, så kan brikken også nedsætte barnets adgang til råmælken og gøre stimulationen af brystet mindre effektiv, fordi der skabes en fysisk barriere mellem bryst og baby, der gør det vanskeligt for barnet at skabe et lige så godt vacuum, som uden suttebrikken. Det kan igen medføre en risiko for, at barnet får mindre mælk i maven og for at mælkeproduktionen bliver sværere at etablere og opretholde. 

 

At komme af med suttebrikken

Det kan være svært at komme af med suttebrikken, når først barnet har vænnet sig til den. Der er stor forskel på børn, og meget afhænger også af, hvor tidligt brikken er introduceret, hvor længe den har været anvendt og barnets alder. 

 

Med den rette hjælp vil man dog ofte kunne hjælpe barnet med at få fat om brystet uden brik relativt let og på en enkelt amning. Og da det som oftest er lettere for barnet at hente mælken fra brystet uden brikken, er de fleste børn meget tilfredse med at spise uden den, når først de har fået godt fat, og mælken begynder at løbe. 

 

Den frustration børnene ofte har ved at skulle spise uden suttebrik, handler meget om selve det at få fat. Fordi brystvorten føles så forskellig fra suttebrikken. 

 

Hvis du har prøvet at afvænne suttebrikken uden held – eller ikke har mod til at kaste dig ud i det på egen hånd, så har vi udviklet onlinekurset SÅDAN kommer du af med suttebrikker, hvor vi underviser dig trin for trin i, hvordan du bedst griber processen af og hjælper din baby til brystet uden brik og med en korrekt teknik. Vi viser dig det hele både med dukke og hæklet bryst – OG med ægte bryster og babyer, så du let kan overføre teknikkerne til din egen situation.

Tilmeld dig SÅDAN kommer du af med suttebrikker for 199kr her.

Hvis man alligevel ammer med suttebrik

Hvis man ikke lykkes med at komme af med suttebrikken, eller hvis man egentlig synes, det fungerer meget godt og derfor er mest indstillet på at fortsætte med det, så er der et par overvejelser, der kan være gode at gøre sig. 

 

  • Suttebrikkens størrelse. En for lille størrelse kan give smerter og sår på brystvorten, så sørg for en størrelse, der passer
  • Sæt suttebrikken korrekt på ved at fugte kanten og så nærmest vende den på vrangen, så du vipper brystvorten med ind i den, når du vender den tilbage igen. På den måde kommer brystvorten så langt ind i brikken som muligt og afstanden mellem barnets mund og brystet formindskes
  • Vær ekstra opmærksom på, at din baby synker ved brystet og vær også opmærksom på trivselstegn og vægtøgning
  • Overvej om du vil pumpe ud en gang i døgnet for at gøre lidt ekstra for at opretholde mælkeproduktionen – dette bør vurderes ud fra din situation, din nuværende mælkeproduktion og din babys trivsel
  • Du kan altid prøve at fjerne brikken. Selv hvis du har prøvet flere gange uden succes, så er det helt okay at forsøge igen

 

Share this post

Camilla
Kristiansen
Jeg har været jordemoder i 20 år, og har i de første mange år primært arbejdet på fødegangen, hvor jeg har hjulpet hundredvis af babyer til verden. Gennem de sidste 10 år har jeg specialiseret mig i at hjælpe kommende og nybagte familier til en god start på amningen og livet med en lille baby med alt hvad det indebærer. Jeg er IBCLC uddannet i 2019 og er netop recertificeret, som man skal hvert 5. år. Jeg har stor praksiserfaring med at give ammehjælp, der rent faktisk virker. Og med at hjælpe babyer til et liv i trivsel med fokus på alle aspekter indenfor amning, flaske, søvn, udvikling og refluks.

Baby Akademiet består af fagpersoner indenfor områderne fertilitet, graviditet, barsel og baby, der står klar til at støtte dig i hver eneste milepæl på din rejse som forælder. Vi udvikler faglig viden i form af kurser og artikler, med formålet om at vejlede og give dig de bedste råd og værktøjer til at skabe en sund, tryg og positiv start på din families liv.

Søg efter noget bestemt

Udvalgte posts

Kategorier

Popular Posts

ammeudfordringer

Udfordringer med amning

Udfordringer med amning er desværre noget, mange nybagte mødre stifter bekendtskab med. Nogle blot for en kortere periode og andre i så høj og alvorlig

Read More
suttebrikker

Suttebrikker

Suttebrikker er små silikone-skjold, som har form nogenlunde som en ret struttende brystvorte. Suttebrikker anvendes oftest under amning, hvor de sættes uden på brystvorterne, så

Read More