Tips til at vælge den rigtige ammepude

Af jordemoder og ammevejleder Camilla Kristiansen i samarbejde med Träumeland

 

Når man venter barn, så er indkøbslisten til den kommende familieforøgelse ofte lang. Og med mange af produkterne handler det om at finde, det man ønsker og har brug for, både hvad angår funktionalitet og æstetik. Og det gælder også når det kommer til valg af ammepude. 

Der er mange forskellige valgmuligheder på markedet og derfor også noget for enhver smag, både hvad angår størrelse, materialevalg til fyld og betræk, form samt farver og mønstre. 

 

Overvej den rette størrelse ammepude

Hvis man ikke har ammet tidligere, så kan det være lidt svært at vide på forhånd, hvad man vil blive glad for, når man sidder med sin nyfødte baby i armene og skal have amningen til at fungere bedst muligt. Her er det relevant at overveje, om man har brug for en ammepude, der er (eller kan formes til at være) høj eller knap så høj. Er man for eksempel høj og med en forholdsvis lang overkrop, så kan en ammepude, der kan tilpasses i højden, være en rigtig god idé. Så man ikke kommer til at skulle kompensere ved enten at bære sin baby i armene, i stedet for at han / hun kan ligge stabilt på ammepuden. Eller man bliver måske nødt til at skulle lægge ekstra puder ind under ammepuden, hvilket gør hele setuppet mere ustabilt og sværere at eftergøre fra amning til amning. 

Overvej også, om dine bryster sidder højt – eller lidt lavere på kroppen. Har du tunge bryster, der sidder lavt, så må ammepuden ikke blive for høj, da det kan gøre det vanskeligt at få placeret din baby korrekt ved brystet. 

 

En stor og justérbar ammepude fungerer godt for de fleste

Med mange års erfaring som ammevejleder, så vil jeg som udgangspunkt anbefale en stor ammepude med en justérbar form og fyld, der er relativt fast men som alligevel kan forme sig efter din babys krop, så han / hun kan ligge stabilt på puden under hele amningen uden at glide ned. Her er eksempelvis EPS kugler super anvendelige samtidig med, at de også har en antibakteriel virkning. 

En god ammepude hjælper både mor og barn til maksimalt velvære og afslappethed under amningerne, den forebygger myoser og nakke- / rygsmerter hos mor og så kan den være med til at forebygge smerter og sår på brystvorterne, fordi baby ligger stabilt uden at glide eller komme til at trække i brystvorten under amningen. 

Min erfaring er, at ammepuder med traditionelt pudefyld kan være svære at få til at fungere i praksis, fordi de er umulige at forme og ofte også for små i størrelsen. 

På Baby Akademiet anbefaler (og foretrækker) vi Traümelands ammepude, som du også kan se i videoen herunder. Den opfylder nemlig samtlige af de krav, jeg som ammevejleder har til en god ammepude. 

Du finder den lækre ammepude i vores shop lige her.

Prøv din ammepude, inden du køber 

Det er vigtigt, at du kan få ammepuden til at fungere i både den klassiske ammestilling og i tvillingestillingen, hvor din baby ligger ved siden af dig under din armhule. Det er nemlig vigtigt for mælkeproduktionen og en optimal og effektiv tømning af brysterne i starten af ammeforløbet, at din baby ammes i flere forskellige ammestillinger. 

Når du shopper ammepude, så prøv eventuelt, om du kan få lov til at sætte dig med den og forme den / lægge den til rette, som om du skulle amme din lille baby. Her kan du få en fornemmelse af, om puden lægger sig godt ind til din krop. Om du kan forme den, så højden passer med, at din baby vil kunne ligge på puden og have sin næse højdemæssigt i niveau med din brystvorte. Og om din baby vil kunne ligge stabilt på puden. Brug eventuelt en dukke eller bamse som “model”. 

 

Hav flere betræk at skifte med

En god ammepude er naturligvis i brug mange timer i døgnet. Og bliver ofte beriget med pletter fra både mælk, gylp, urin og afføring. Derfor er det vigtigt, at betrækket kan vaskes og gerne også tørretumbles, hvis du har brug for det. Sørg også for at have flere betræk at skifte med, da din baby sagtens kan have “uheld” flere gange i træk – og da nogle ammepuder ikke fungerer uden betrækket, der holder puden i facon. 

Derudover vil ammepuder med EPS kugler miste noget af sin fylde ved brug, hvorfor det kan være en fordel at genfylde puden, hvis du synes, den bliver lidt slatten undervejs i ammeforløbet – eller når du skal bruge den til dit næste barn. 

 

Smag og behag

Sidst skal du selvfølgelig overveje, hvilken farve betræk, du kan lide på din ammepude. Og om der skal være mønster på. Som ammevejleder er dette det absolut mindst vigtige punkt på listen – da anvendelighed altid må komme først. Men vælg det, du kan lide og som passer ind i jeres hjem. 

 

God fornøjelse med at shoppe ammepude. Jeg håber, du bliver glad for den, du vælger.

 

Jordemoder & ammevejleder Camilla Kristiansen

Share this post

Baby Akademiet består af fagpersoner indenfor områderne fertilitet, graviditet, barsel og baby, der står klar til at støtte dig i hver eneste milepæl på din rejse som forælder. Vi udvikler faglig viden i form af kurser og artikler, med formålet om at vejlede og give dig de bedste råd og værktøjer til at skabe en sund, tryg og positiv start på din families liv.

Søg efter noget bestemt

Udvalgte posts

Kategorier

Popular Posts

Hvad er hCG?

Når man bliver gravid, så kommer man uvægerligt til at stifte bekendtskab med det graviditetsbevarende hormon hCG (humant Choriogonadotropin). Det er nemlig hCG man måler

Read More