Sådan behandler du sår og smerter på brystvorterne

Sår og smerter på brystvorterne på grund af amning er en af de aller hyppigste ammeudfordringer, og det er noget, der som regel hører til i ammeopstarten. Smerter og sår kommer, når barnet har fat på brystet på en uhensigtsmæssig måde, der belaster og slider på brystvorten. Oftest skyldes det, at barnet har fat om et for lille stykke af det mørke område af brystet, og derfor har for yderligt fat. På den måde kan der opstå både overfladiske hudafskrabninger og sår, men også revner henover selve brystvorten eller rundt i kanten ved overgangen mellem brystvorten og det mørke område. 

Sår på brystvorterne er som regel meget smertefulde og især under amning, indtil ammeteknikken rettes, så barnet får korrekt fat. 

De 5 hyppigste årsager til smertefuld amning

  1. Baby har for yderligt eller skævt fat om brystet
  2. Forkert sutteteknik
  3. Stramt tungebånd (kan medføre de ovenstående)
  4. Spændinger hos baby (kan medføre de ovenstående)
  5. Infektion med svamp eller bakterier

 

At baby har for yderligt fat på brystet – altså har for lidt af det mørke område inde i munden – er langt den hyppigste årsag til smerter ved amning. Det kan i reglen løses relativt hurtigt ved at lægge barnet korrekt til brystet, så en større del af det mørke område kommer med ind i barnets mund, og så brystvorten kommer op og tilbage mod barnets gane. 

En hyppig misforståelse er, at det godt kan gøre ondt at amme, selvom teknikken ved brystet er god. Hvilket desværre medfører, at mange nybagte mødre ikke søger hjælp til en forbedret teknik, fordi de allerede har fået at vide, at ammeteknikken / sutteteknikken er god. Som ammevejleder er min erfaring, at smertefuld amning og en god ammeteknik kun meget sjældent går hånd i hånd. Og at smertefuld amning 9 ud af 10 gange kan løses på bare få minutter ved en optimeret ammeteknik. Også hos kvinder, der ellers havde fået at vide, at teknikken var fin. 

Der kan selvfølgelig være tilfælde, hvor udfordringen ikke lige lader sig løse. Eller hvor der ligger andet til grund for, at der ikke kan opnås en korrekt ammeteknik, eksempelvis ved stramt tungebånd eller spændinger / låsninger hos baby. Her kan det være nødvendigt at overveje yderligere tiltag for at kunne opnå en helt smertefri amning. Ligesom store / dybe sår på brystvorterne også godt kan fortsætte med at gøre ondt ved amning, selv når teknikken er optimeret. Her vil det dog altid føles bedre end før og selvfølgelig også gradvist bedre, i takt med at sårene heler. 

Svamp eller bakterier

Smerter i brystvorterne kan også skyldes infektion med svamp eller bakterier. Og omvendt disponerer slid, hudafskrabninger og sår også til, at der rent faktisk kommer infektion. Jeg, Baby Akademiets ammevejleder, anbefaler Apotekets Brystvorteolie til både at forebygge og afhjælpe smerter og sår på brystvorterne – sammen med en tilrettet ammeteknik. Brystvorteolien indeholder nemlig mælkesyrebakterier, der er virksomme mod både svamp og de mest almindelige bakterier, der kan give sår og langsom opheling af brystvorterne. Mælkesyrebakterierne i olien medvirker til at genoprette balancen i huden mikroflora og virker på den måde både forebyggende og ophelende. 

Du finder Apotekets Brystvorteolie her.

Brystvorteolien kan du med fordel anvende helt fra starten af ammeforløbet, men du kan selvfølgelig også tage den i brug, hvis du allerede har fået sår på brystvorterne. Du anvender blot en enkelt dråbe på hver brystvorte efter hver amning (eller 2 dråber, hvis du har fået sår). Når først amningen er etableret, ammeteknikken er på plads, og du ikke længere har smerter, så behøver du ikke fortsætte med olien.

Hvornår heler sårene?

Sår på brystvorterne heler heldigvis ret hurtigt, når først ammeteknikken er rettet, så den hyppige belastning af brystvorterne ophører. De fleste vil opleve, at sårene er fuldstændigt ophelede i løbet af en uge. Og med Apotekets brystvorteolie oplever de fleste en endnu hurtigere opheling. 

Det kan føles rart at anvende en god brystvortecreme på sårene, og efter min erfaring kan det også fremskynde ophelingen, fordi cremen medvirker til at holde såret blødt, så det ikke danner skorpe mellem amningerne. Brystvorteolie medvirker også til at holde huden blød. 

Vær opmærksom på at have god hygiejne, når du “håndterer” sårene, så du forebygger risiko for, at der opstår en bakterieinfektion i den beskadigede hud. Dvs. hav rene hænder og tør eventuelt af med en helt ren stofble eller en engangs-vatrondel, når du skal tørre cremen af eller tørre mælk, der lækker fra brystet. 

Hvis sårene ikke heler som forventet, så kan det være tegn på, at der er infektion i det / dem, som kræver behandling, og her bør du kontakte din læge. 

 

Skrevet af jordemoder og ammevejleder Camilla Kristiansen

Share this post

Baby Akademiet består af fagpersoner indenfor områderne fertilitet, graviditet, barsel og baby, der står klar til at støtte dig i hver eneste milepæl på din rejse som forælder. Vi udvikler faglig viden i form af kurser og artikler, med formålet om at vejlede og give dig de bedste råd og værktøjer til at skabe en sund, tryg og positiv start på din families liv.

Søg efter noget bestemt

Udvalgte posts

Kategorier

Popular Posts

Hvad er hCG?

Når man bliver gravid, så kommer man uvægerligt til at stifte bekendtskab med det graviditetsbevarende hormon hCG (humant Choriogonadotropin). Det er nemlig hCG man måler

Read More