Når man bliver gravid, så kommer man uvægerligt til at stifte bekendtskab med det graviditetsbevarende hormon hCG (humant Choriogonadotropin). Det er nemlig hCG man måler i graviditetstests, hvad enten det er i en urinprøve eller blodprøve. 

HCG produceres af moderkagens celler og har en graviditetsbevarende effekt. 

HCG stiger med lynets hast i starten af graviditeten, hvor det fordobles hver anden dag, og derfor vil niveauet også være meget forskelligt, afhængigt af præcis, hvor langt man er i sin graviditet. Det højeste niveau forekommer i graviditetsuge 7-14, herefter falder niveauet igen og er stabilt fra omkring 20. graviditetsuge. 

I tabellen herunder kan du se normalværdierne for hCG gennem graviditeten.

Kilde: sundhed.dk

HCG i doubletesten er anderledes 

Ved doubletesten, der tilbydes gravide i første trimester med henblik på fosterdiagnostik, måles ligeledes hCG-niveauet samt en anden markør (PAPP-A). 

Det er her vigtigt at være opmærksom på, at man i doubletesten kun måler på en underenhed – nemlig frit-β hCG (frit beta-humant choriongonadotropin) – af det intakte hCG og ikke den fulde mængde. Hvilket ofte er en kilde til unødig bekymring hos kommende mødre, der selv ser deres blodprøveresultater i sundhedsportalen, men uden at der følger nogen forklaring med. Her vil man så kunne se et hCG-niveau, der er meget lavere, end det burde være på det pågældende tidspunkt i graviditeten – hvis det altså var det samlede hCG-niveau, der var tale om. I virkeligheden er niveauet af frit-β hCG konc 20-100 x lavere end intakt hCG. 

 

Skrevet af jordemoder Camilla Kristiansen

Share this post

Baby Akademiet består af fagpersoner indenfor områderne fertilitet, graviditet, barsel og baby, der står klar til at støtte dig i hver eneste milepæl på din rejse som forælder. Vi udvikler faglig viden i form af kurser og artikler, med formålet om at vejlede og give dig de bedste råd og værktøjer til at skabe en sund, tryg og positiv start på din families liv.

Søg efter noget bestemt

Udvalgte posts

Kategorier

Popular Posts

Hvad er hCG?

Når man bliver gravid, så kommer man uvægerligt til at stifte bekendtskab med det graviditetsbevarende hormon hCG (humant Choriogonadotropin). Det er nemlig hCG man måler

Read More