Mindfulness for mor

Nogle gange har man bare brug for en pause fra det hele. En pause fra baby, vasketøj, lortebleer og søvnløse nætter. Og ligesom det er hårdt, er det samtidig fantastisk. Det er en periode af livet, som går alt for stærk, og som man aldrig får igen. Men man kan lære at værdsætte tiden mere, hvis man lærer at være til stede i nuet. Også når det er knapt så sjovt, og man står med lort på fingrene og en skrigende, sulten baby. Jeg deler ud af mine bedste mindfulnessøvelser, du kan lave for at lære at være mere til stede, der hvor du er.

Hvad er mindfulness?

Mange tænker på mindfulness som en form for religion. Nogle sværger til mindfulness og mener, det er vejen frem. Men i virkeligheden er det meget mere simpelt. Mindfulness er at være til stede i nuet med alle dine sanser og uden så mange tanker. Det originale sprog siger, at mindfulness er ”at lære at bære lidelse”. Lidelse kan være mange ting, men i bund og grund handler det om ikke at være dømmende eller kritisk og hellere bare acceptere, hvor man befinder sig lige nu. Det handler om accept. Af sig selv. Sin skrigende baby. Sit smertefulde håndled, eller hvad det ellers er, der tager al ens opmærksomhed på en negativ måde.

Hvorfor er det vigtigt at være mindful?

Vores tanker fylder meget af dagen. Mange af de tanker, vi har, er negative. Om os selv, andre eller den situation vi står i. Ofte tænker vi på, hvad vi skal senere, i morgen, eller hvad vi ønsker os, som vi ikke allerede har. Det er ikke noget galt i at planlægge aftensmaden eller drømme sig til en ferie på Bali. Men det er et problem, hvis det er det eneste, vores tanker er fyldt med. Derfor hjælper mindfulness på at være taknemmelig for det, man har lige nu. Være til stede i det der sker lige her og nu. Forestil dig, at du for eksempel var på Bali, den ferie du har tænkt på i lang tid. Og mens du var der, var det eneste, du kunne tænke på, hvad du skulle nå, når du kom hjem. Hvilken kæmpe stak arbejdsopgaver som nok ventede på kontoret efter 14 dages fravær. Hvordan flyturen mon blev. Eller at du skulle huske at tage en masse flotte billeder til din instagram-profil. Så ville du jo aldrig nyde Bali. Og alle de fantastiske minder du kunne skabe der. Det samme gælder også i hverdagen. Også selvom hverdagen ikke så meget som minder om en ferie på Bali. Endvidere hjælper det dig til at blive en mere rolig, kontrolleret og kærlig mor. Hvordan det? Når du kan styre dine tanker og være til stede, giver det dig tryghed, som du giver videre til dine børn. Du får ikke så mange freak-outs mere, du går ikke rundt og er konstant stresset og bekymret for fremtiden, og alt du skal have nået. Du accepterer, hvordan tingene er uden at dømme og har mere fokus til at klare de daglige opgaver på en mere positiv og produktiv måde!

Start med at blive opmærksom på dine sanser!

Alt sidder i hovedet. Det er så sjældent, vi stopper op og lægger mærke til vores sanser. Hvad hører du lige nu? Hvordan dufter det hos dig? Hvordan føles din krop? Hvad kan du se? Hvilken smag har du i din mund? Prøv at gøre det i 5 minutter hver eneste dag. Sæt dig ned, eller gør det, mens du går en tur eller leger med din baby. Hvordan føles din baby’s hud? Hvordan dufter den? Hvilke lyde siger din baby? Hvordan er det at kigge i din babys øjne? Bliv ved. Hvis der kommer tanker op som ikke har noget med svar på de ovenstående spørgsmål at gøre, skal du blot registrere dem og sende dem videre igen. Det vil være svært de første mange gange. Men øv dig hver eneste dag. Også om natten når baby vækker dig. Læg mærke til roen, mørket, hvordan baby sutter løs, og hvordan det føles at ligge hud mod hud.

Afspænding

Brug 10 minutter inden sengetid på at afspænde din krop. Man kalder det for en ”Body-Scan”. Du ligger på ryggen eller siden, hvor du er mest komfortabel. Luk øjnene, og lav 5-6 dybe vejrtrækninger. Prøv at lukke ned for tankerne og fokusere på dit åndedræt. Du starter med at fokusere på dine kropsdele fra fødderne og op, og lægger mærke til hvordan det føles, mens du forsøger at slappe endnu mere af i kroppen på hver udånding. Det giver dig ro og hjælper med at falde hurtigere i søvn! Når du har prøvet ovenstående 2 opgaver i en måneds tid, vil jeg anbefale dig at udforske flere mindfulness øvelser på nettet. Jeg håber, det giver dig det, du leder efter! Jeg kan kun anbefale det!

Share this post

Baby Akademiet består af fagpersoner indenfor områderne fertilitet, graviditet, barsel og baby, der står klar til at støtte dig i hver eneste milepæl på din rejse som forælder. Vi udvikler faglig viden i form af kurser og artikler, med formålet om at vejlede og give dig de bedste råd og værktøjer til at skabe en sund, tryg og positiv start på din families liv.

Søg efter noget bestemt

Udvalgte posts

Kategorier

Popular Posts

Hvad er hCG?

Når man bliver gravid, så kommer man uvægerligt til at stifte bekendtskab med det graviditetsbevarende hormon hCG (humant Choriogonadotropin). Det er nemlig hCG man måler

Read More