Kys, kram og overøs din baby med kærlighed!

Ikke bare er det en naturlig respons fra mennesker at have lyst til at knuse, kysse og kramme de små personer, vi har bragt ind i verdenen. Det er også det rigtige at gøre. I hvert fald ifølge et nyere studie. Studiet som fulgte over 600 voksne, så en klar sammenhæng mellem de voksne, som havde fået ubegrænset kærlighed og berøring, og voksne som havde manglet det. Resultatet var at de voksne, som havde fået masser af omsorg, havde det bedre i deres voksne liv. De havde mere empati for andre mennesker. De hvilede mere i sig selv. De havde mindre risici for at udvikle angst og depression. Og så var de generelt gladere end de voksne, som ikke havde fået nok kram.

Er der en grænse?

Kan man give sit barn for meget kærlighed? Nej! Det kan man ikke ifølge forskningen. Og heller ikke i forhold til min egen intuition. Det er et instinkt forældre har, og jeg mener personligt, at man altid skal lytte til sine instinkter. Det er naturligt at ønske at trøste et barn, der er ked af det. Det er også naturligt at have et ønske om at give barnet tryghed ved hårde, gode knus. Alligevel hører man ofte at; ”nu skal du ikke være for sød, for så kan barnet ikke finde ud af at være alene”. Jeg synes personligt, det er noget vås. Et barn skal ikke være selvstændigt. Jeg gentager; et barn skal ikke være selvstændigt. Et barn skal lære at gøre mange ting selv, fordi det er et krav, at det som ældre barn, selv kan finde ud af at tage tøj på, og at vi kan finde ud af at opføre os ordentlig. Men det er ikke meningen, at de skal stå alene i den læringsproces, de naturligt skal igennem. Det er vigtigt at kunne skille det fra hinanden. Selvfølgelig skal børn kunne sove i deres egen seng, men hvornår de skal kunne det (aldersmæssigt) afhænger altså af familien og de individuelle behov.

Frygt ikke dårlige vaner

Mange er bekymrede for, om de mon giver deres børn dårlige vaner, når de vugger dem i søvn eller lader børnene sove sammen sammen med dem. Hvis dit barn har brug for nærhed for at kunne sove og føle sig tryg, vil du så ikke gerne være den person, der dækker dit barns behov? Det vil være forskelligt i alle familier, hvordan det fungerer med putning, samsovning osv. Men én ting er helt sikker. Du kan ikke give dit barn en dårlig vane. Det ”værste” der kan komme ud af det, er at dit barn oplever tryghed og kærlighed, hvor du måske får en ringe søvn eller ikke når opvasken. Du kan ikke forkæle din baby med for meget omsorg og kærlighed. Så sørg for at kysse, kramme og overøse din baby med kærlighed hver dag. Hvor er vi bare heldige, at vi er så privilegeret at få lov til at give dem, vi elsker højest den kærlighed og omsorg, de fortjener! ____________________________________________________ Referencer: https://psychology.nd.edu/news/parent-touch-play-and-support-in-childhood-vital-to-well-being-as-an-adult/

Share this post

Baby Akademiet består af fagpersoner indenfor områderne fertilitet, graviditet, barsel og baby, der står klar til at støtte dig i hver eneste milepæl på din rejse som forælder. Vi udvikler faglig viden i form af kurser og artikler, med formålet om at vejlede og give dig de bedste råd og værktøjer til at skabe en sund, tryg og positiv start på din families liv.

Søg efter noget bestemt

Udvalgte posts

Kategorier

Popular Posts

Hvad er hCG?

Når man bliver gravid, så kommer man uvægerligt til at stifte bekendtskab med det graviditetsbevarende hormon hCG (humant Choriogonadotropin). Det er nemlig hCG man måler

Read More