Træn korrekt under din graviditet

Efterhånden er der meget evidens, der giver basis for at anbefale alle gravide at træne. Træning under graviditeten giver rigtig mange fordele både for dig, din baby, den kommende fødsel og tiden efter. Det er vigtigt at træne både for at holde kroppen sund, funktionel og smerte/skade/sygdomsfri. Gravide bør træne moderat minimum 30 minutter om dagen, lyder det fra sundhedsstyrelsen. Selvom der findes et hav af muligheder til at træne under graviditeten, skal man også være opmærksom på at vælge den rigtige træning.

Graviditetstræning skal være målrettet

Før var målet måske at se ud på en bestemt måde, have en flad mave eller at kunne løbe hurtigt. Der blev måske trænet mere for at se ud på en særlig må mere end for den funktionelle gevinst. Når man er gravid, er det dog nogle andre ting, som er vigtigere, end hvordan man ser ud. Man er ved at skabe et liv. Det i sig selv er helt vildt. Og af samme årsag sker der ændringer rent fysisk, som der både skal tages hensyn til, og som skal være grundlaget for ens træning. Men er det træning som er målrettet gravide og som har til formål at reducere gener og optimere kernestyrken? Er det træning som er tilpasset gravide? Er det instruktører som er specialiserede i graviditetstræning? Er der øvelser på programmet, som ikke er hensigtsmæssige at lave?

Træning er ikke bare træning, især ikke under en graviditet

Relaxin, som er et hormon, der bliver frigivet under graviditeten, er blandt andet med til at blødgøre sener og led. Det er til for at gøre kroppen i stand til at kunne føde vaginalt, da musklerne omkring bækkenbunden bliver blødere og mister noget af sin styrke. Det samme gælder vores kernemuskler, som blandt andet sørger for at holde vores knogler på plads og sikre korrekt kropsfunktion. Læs mere om relaxins indvirkning på den gravide krop i vores blogindlæg: “Hvad er relaxin, og hvordan påvirker det min krop under graviditeten?”. Når vi ikke længere har en kerne der er stabil, medfører det ofte gener i kroppen. Gener kan bestå af lændesmerter, iskiasproblemer, bækkengener osv. Når vi træner, som vi plejer og måske i forvejen har en skævhed i kroppen, en styrkeforskel eller en gammel skade, vil vores kerne ikke længere fungere som en solid støtte under graviditeten. Dette medfører ofte en skævhed i bækkenet, overbelastning og potentielle skader på længere sigt. Derfor er det ikke alle, der vil have gavn af at styrketræne almindeligt i et fitnesscenter, selvom de har været vant til det inden graviditeten.

Tag din gravide krop seriøst

Selvom man føler, at ens teknik er god og ens viden om træning er optimal, er vores krop ikke den samme, når vi er gravide. Vores mavemuskler deler sig (rectus diastasis), og vores kerne er svækket. Tyngdepunktet er flyttet, og vores led og sener er ekstra udsatte. I virkeligheden er vi meget mere modellerbare, end vi plejer. Derfor er min anbefaling at opsøge en, der er smadderdygtig indenfor træning af gravide. Det er trods alt en krop, du skal have resten af livet, og du får ikke en ny, når den engang står af. Sørg for at optimere din kernestyrke, din balance, din styrke og din udholdenhed på en balanceret måde. Prioriter at få trænet korrekt, inden du kører derudaf med din almindelige træning. Også selvom du ikke har ondt – endnu! Hvis du gerne vil træne korrekt under din graviditet, skal du prøve et af vores træningsprogrammer til gravide. Læs mere her. God træning og god graviditet.

Share this post

Baby Akademiet består af fagpersoner indenfor områderne fertilitet, graviditet, barsel og baby, der står klar til at støtte dig i hver eneste milepæl på din rejse som forælder. Vi udvikler faglig viden i form af kurser og artikler, med formålet om at vejlede og give dig de bedste råd og værktøjer til at skabe en sund, tryg og positiv start på din families liv.

Søg efter noget bestemt

Udvalgte posts

Kategorier

Popular Posts

Hvad er hCG?

Når man bliver gravid, så kommer man uvægerligt til at stifte bekendtskab med det graviditetsbevarende hormon hCG (humant Choriogonadotropin). Det er nemlig hCG man måler

Read More