Jordemoderens guide til amme-bh

Skrevet af jordemoder & ammevejleder Camilla Kristiansen i samarbejde med Carriwell.

Som jordemoder og ammevejleder gennem mange år ved jeg, at det kan være noget af en opgave at finde en god amme bh. Og jeg har set utallige eksempler på ærgerlige fejlkøb, der enten ikke passede i størrelsen, ikke havde en optimal pasform, ikke var behagelige at have på eller som simpelthen var vanskelige at anvende smart, og som derfor endte nederst i skuffen. Spild af både tid og penge, som jo sker, fordi det er så svært at vide på forhånd, hvad man egentlig har brug for og vil synes om, når man har født. 

Den gode nyhed er, at Carriwell byder på en række super gode produkter til dig, der snart skal amme eller allerede ammer, og jeg kan varmt anbefale dem alle – af flere forskellige grunde.  

En amme-bh adskiller sig fra andre bh’er ved, at den kan knappes ned eller skubbes til side, så du kan amme nemt og bekvemt og så diskret, som du ønsker det uden at skulle have bh´en helt af først. 

Men udover, at bh’en skal kunne knappes ned eller skubbes til side, så er der også en række andre egenskaber, der er essentielle ved en god amme bh. 

Størrelse

Som kommende eller helt nybagt mor kan det være svært at vide, hvilken størrelse amme bh, man får brug for. Der sker nemlig en stor udvikling i brystkirtelvævet i løbet af graviditeten og efter fødslen, hvilket betyder, at de fleste vil opleve at få større bryster, og nogle også flere størrelser større. Dertil kommer dagene, hvor mælken løber til, og hvor brysterne for de fleste vil være store, hårde og spændte af både modermælk og væskeophobninger, indtil mælkeproduktionen regulerer sig mere ind til barnets reelle behov igen i løbet af 1-2 uger efter fødslen. 

Brysterne ændrer sig i løbet af døgnet

Derudover vil brysterne også være forskellige lige før og lige efter en amning. Ligesom de kan blive ekstra mælkefyldte og store, hvis baby pludselig tager en lang lur. Der kan også være forskel på brysternes størrelse i løbet af døgnet, fordi mælkeproduktionen generelt er størst først på dagen og mindst om aftenen. Derfor oplever mange mødre også, at brysterne er mere spændte sidst på natten samt om morgenen og formiddagen sammenlignet med aftentimerne, hvor de kan virke mere bløde og “tømte”. 

En amme bh, der tilpasser sig brysternes størrelse

Alt dette har Carriwell taget højde for med deres amme bh’er der er designet til at kunne udvide sig op til 2 cup størrelser – og kan trække sig sammen til den oprindelige størrelse igen, når brystet ikke længere justerer størrelsen op. Det betyder, at du faktisk kan købe den samme størrelse bh, som du plejer at bruge – eller den størrelse dine bryster har lige nu, hvis de allerede er blevet større end vanligt. Fordi den samme bh giver dine bryster den optimale støtte uden at stramme, både når brysterne er mælkefyldte og spændte, men også efter amningen, hvor de er mere bløde. Det samme gør sig iøvrigt gældende, hvis dine bryster, fra naturens hånd, ikke er lige store (som det er tilfældet for mange kvinder). 

Alle Carriwells amme bh’er har en medfølgende bh-forlænger, der gør det muligt at forlænge omkredsen på bh´en med 5 centimeter, hvis du har eller får behov for det. Brug størrelsesguiden under hvert produkt på Carriwells hjemmeside til at finde den rette størrelse for dig. 

Støtte og komfort

God støtte er afgørende

En god amme bh skal kunne støtte brystet optimalt. God støtte føles behagelig, gør at brystet ikke føles så tungt samt mindsker ubehag og spændinger i nakke og skuldre. 

Omvendt er det også vigtigt, at bh’en ikke er for stram, og at der ikke sidder stramme stropper eller sømme, der kan klemme på kirtelvævet i brystet. Hvis bh´en er for stram kan det medføre risiko for, at mælkeproduktionen falder. Og stramme stropper eller lignende kan afklemme kirtelvæv og mælkegange inde i brystet og medføre mælkeknuder og brystbetændelse. 

Så det gælder om at finde den rette balance. Og her er Carriwell igen på forkant med deres bløde, elastiske og åndbare bh’er, der som sagt er selvjusterende i forhold til at kunne udvide sig i størrelse. Bh’erne er sømløse, så der er intet, der irriterer, strammer eller kradser ubehageligt. 

Carriwell byder ligeledes på deres særlige Gel-Support, som er et genialt alternativ til en klassisk bh-bøjle. Gel-Supporten er både optimalt støttende samt blød og formbar på samme tid. Jeg tror faktisk, at du ender med at blive så meget fan, at du fortsætter med at bruge den selv efter dit ammeforløb… Du kan se bh’en her.

Hvis du gerne vil gøre en god handel, så har Carriwell sammensat en pakke med to Gel-Support amme-bh’er og en pakke valgfrie, vaskbare ammeindlæg. Hvis du køber pakken (man har jo alligevel brug for mere end én amme-bh, når den er til vask), så sparer du hele 30% i forhold til, hvis du køber de tre produkter hver for sig. Du kan selv vælge og kombinere farver her.

Bh om natten

Selvom du måske ikke plejer at sove med bh, så er der stor sandsynlighed for, at du vil være glad for en amme bh, der også egner sig til natbrug. Det er nemlig rart for ammebrysterne at være godt støttet også om natten, og så giver sove bh’en dig også mulighed for at holde styr på mælk, der eventuelt lækker fra brysterne, fordi du kan lægge et ammeindlæg ind i den. 

Igen har Carriwell et godt bud på en super lækker sove- og amme bh, der er blød og støttende på samme tid og som er super enkel at skubbe til siden, når du ammer liggende. Du kan finde den i 3 farver her.

God fornøjelse

Som ammevejleder med mange års erfaring i at hjælpe kommende og nybagte familier til en god start på amningen, kan jeg varmt anbefale Carriwells produkter, der i allerhøjeste grad er udtænkt og udført således, at støtter op om at give nybagte mødre et så behageligt og bekvemt ammeforløb som muligt med omtanke på de store forandringer, der sker med kroppen i denne periode af livet. 

Jeg ønsker dig en rigtig god fornøjelse med at shoppe amme-bh samt al mulig god vind med dit ammeforløb. 

 

Skrevet af jordemoder & ammevejleder Camilla Kristiansen 

Share this post

Baby Akademiet består af fagpersoner indenfor områderne fertilitet, graviditet, barsel og baby, der står klar til at støtte dig i hver eneste milepæl på din rejse som forælder. Vi udvikler faglig viden i form af kurser og artikler, med formålet om at vejlede og give dig de bedste råd og værktøjer til at skabe en sund, tryg og positiv start på din families liv.

Søg efter noget bestemt

Udvalgte posts

Kategorier

Popular Posts

Hvad er hCG?

Når man bliver gravid, så kommer man uvægerligt til at stifte bekendtskab med det graviditetsbevarende hormon hCG (humant Choriogonadotropin). Det er nemlig hCG man måler

Read More