En komplet guide til vitaminer og mineraler for gravide

Hvilke vitaminer skal jeg have, nu hvor jeg er gravid? Hvad er de forskellige vitaminer gode for? Jeg har lavet en komplet oversigt over de mest gængse og vitale vitaminer og mineraler under hele graviditeten her. Dette indlæg indeholder reklame for zentabox og Copenhagen Health

Vitamin A & graviditet

Vitamin A har en betydning for slimhinder, din hud og dit syn. Når du er gravid, spiller vitaminet desuden en rolle for normal udvikling af fosteret. Det sørger godt nok for at bidrage til korrekt foster-vækst, men omvendt er det meget vigtigt ikke at have for store mængder af A-vitamin i kroppen, da det har den omvendte effekt. Overdosering af vitamin A kan give fostermisdannelser. Disse misdannelser kan bla. vise sig som karforandringer, øredefekter og urinvejsdefekter. Gravide anbefales derfor ikke yderligere vitamin A, end hvad der puttet i en multivitamin pille til gravide. Du får retinol (den animalske kilde til vitamin A), når du spiser lever og levertran. Derfor frarådes gravide at indtage dette under graviditeten. Leverpostej må man spise i moderate mængder.

Vitamin D & graviditet

Vitamin D får man oftest fra sollys. Det lagres i kroppen. Der er dog studier, der tyder på, at vi generelt får for lidt vitamin D. D vitamin findes også i animalske produkter. Især findes et stort indhold af D-vitamin i fed fisk, lever, smør og æg. Fiskeleverolie er den bedste kilde i forhold til animalske produkter. D-vitamin hjælper med at absorbere calcium og phosphat fra tarmen. Den sørger også for at indbygge calcium i knogler og tænder og er derfor afgørende for knogledannelse. D-vitamin kan øge fødselsvægten og mindsker risikoen for allergier og astma hos din baby. Der er dog ikke endnu tilstrækkeligt med evidens på området, til at det kan ændre de anbefalede mængdebehov hos sundhedsstyrelsen. Hvis du mangler D-vitamin under graviditeten, kan det resultere til at knogleopbygningen ændres, så de bliver bløde og deformerede. Gravide og ammende har et større behov for vitamin D.

Vitamin C & graviditet

Findes især i citrusfrugter, bær, grøntsager og kartofler. Vitaminet deltager i collagen dannelsen, som indgår i knogler, brusk, bindevæv og tænder. Det fremmer endvidere omdannelsen af folinsyre og absorberer jern og folinsyre. Collagen er også det, der får huden til at være spændstig og elastisk. Når vi ældes, falder niveauet af collagen i vores krop, og derfor kan det være et godt kosttilskud at tage, hvis man ønsker, at ens hud skal forblive glat og fast. Under graviditeten ønsker de fleste især, at deres hud er elastisk, så den kan udvide sig, når maven vokser, uden at få for mange strækmærker. Copenhagen Health har udviklet et kosttilskud i pulverform, som både indeholder collagen og vitamin C. Pulveret skal indtages en gang om dagen, og kan blandes i smoothies, yoghurt, vand eller andre kolde mad- eller drikkevare. Det er vigtigt, at du ikke tilsætter det i varme mad- eller drikkevarer som f.eks. kaffe, da varmen kan mindske virkningen af de gode ingredienser i kosttilskuddet. Du kan læse mere om Copenhagen Healths produkter med collagen og vitamin C her.

Vitamin E & graviditet

Der findes mange kilder til vitamin E. Især vegetabilske olier, fed fisk, æg, kød og nødder. Vitamin E er et af de vigtigste antioxidanter til forebyggelse af kræft og hjerte-kar sygdomme. For tidlig fødte børn er mest udsatte for mangel på vitamin E. Det giver en risiko for blødning og ødelæggelse af de røde blodlegemer.

Vitamin B6 & graviditet

Findes i kød, grøntsager og kornprodukter. Nogle undersøgelser har vist, at indtagelse af en stor dosis B6-vitamin kan reducere kvalme og opkastninger hos gravide. Dette er set især hos gravide ,der lider af svær graviditetskvalme.

Folinsyre

Kaldes også folat, og et højt indhold findes blandt andet i lever, grønne grøntsager og forskellige frugter. Det er nødvendigt med folinsyre for aminosyreomsætningen og for kernesyre syntese, DNA og RNA. Mangel på folinsyre vil derfor påvirke celledeling og proteinsyntese. Når du er gravid, er udskillelsen af folinsyre høj og øges i takt med fosterets vækst. Det tyder på, at mangel af folinsyre under graviditeten kan resultere i nedsat vækst af fosteret, præeklampsi og for tidlig fødsel. Folinsyre forebygger endvidere neuralrørsdefekter som anencephali og spina bifida.

Jern & graviditet

Gravide, ammende og præmature børn har især brug for jern i større grad. Du finder jern i indmad, grønne grøntsager, kød og brød. Alle gravide anbefales at tage jern som tilskud fra uge 10. Jern betyder noget for fosterets jernbehov og for at udvikle placentastrukturer. Endvidere skal den sørge for at dække blodtab i forbindelse med fødslen.

Zink & graviditet

Zink har bla betydning for sårheling. Et højt indtag af fuldkornsprodukter nedsætter absorptionen af zink. Et tilstrækkeligt indtag er vigtig for fosterets normale vækst og udvikling. Har man et for lavt indhold af zink i blodet, er man relateret til at føde et barn for tidligt eller føde et barn med en lav fødselsvægt. Kilder: http://www.jordemoderforeningen.dk/fag-forskning/farmakologi/38-vitaminer-og-mineraler/#c1905 https://www.sst.dk/da/sundhed-og-livsstil/graviditet-og-foedsel/information-til-gravide/folsyre,-jern,-d-vitamin-og-eventuelt-kalk https://www.sst.dk/da/sundhed-og-livsstil/ernaering/d-vitamin https://zentabox.dk/produkter/gravid_multivitamin

Share this post

Baby Akademiet består af fagpersoner indenfor områderne fertilitet, graviditet, barsel og baby, der står klar til at støtte dig i hver eneste milepæl på din rejse som forælder. Vi udvikler faglig viden i form af kurser og artikler, med formålet om at vejlede og give dig de bedste råd og værktøjer til at skabe en sund, tryg og positiv start på din families liv.

Søg efter noget bestemt

Udvalgte posts

Kategorier

Popular Posts

Hvad er hCG?

Når man bliver gravid, så kommer man uvægerligt til at stifte bekendtskab med det graviditetsbevarende hormon hCG (humant Choriogonadotropin). Det er nemlig hCG man måler

Read More