Det er ikke ualmindeligt, at nybagte mødre oplever svamp på brystvorterne i løbet af ammeperioden. Denne tilstand, ofte forårsaget af gærsvampen Candida albicans, kan opstå, når kroppens naturlige mikroflora kommer i ubalance. Candida er en naturlig del af vores mikrobiom, men når forholdene tillader det, kan den formere sig og skabe en smertefuld infektion. Det sker typisk efter en antibiotikakur eller hos personer med svækket immunforsvar, men mange oplever en svampeinfektion uden en tydelig årsag.
Symptomer på svamp i brystvorterne
Svamp på brystvorterne kan vise sig gennem brændende og sviende smerter både under og mellem amningerne. Smerterne kan stråle ind i brystet og føles som jagende eller stikkende smerte. Huden omkring brystvorterne kan blive rød og glat i overfladen. Svamp på brystvorterne optræder ofte sammen med svamp i underlivet og ses tit hos både mor og barn, da svamp kan smitte mellem dem under amningen. Det betyder, at begge parter skal behandles ved mistanke om svampeinfektion, ellers vil infektionen sandsynligvis blusse op igen.
Hvornår opstår svamp?
Svamp på brystvorterne kan forekomme når som helst i ammeperioden. Et typisk tegn på svamp kan være pludselige smerter i brystvorterne, selvom ammeforløbet hidtil har været ukompliceret. Det kan dog være udfordrende at skelne symptomerne fra de symptomer, der kan opstå på grund af forkert sutteteknik, som også kan føre til sviende smerter og rødme. Derfor er det vigtigt først at sikre, at ammeteknikken er optimal, især hvis der er opstået sår eller smerter tidligt i ammeforløbet.
Læs vores artikel om ammeteknikken her.
Læs vores artikel om smerter og sår af amning her.
Forebyggelse og hygiejne
Når man har svamp, er god hygiejne afgørende. Svampesporer kan sætte sig på tøj, stofbleer, sutter og andre overflader, så det er vigtigt at vaske tøj og stofbleer ved mindst 60 grader og skolde sutter dagligt eller efter brug. Derudover er håndhygiejne afgørende for at forhindre yderligere spredning.
Milde symptomer og hjemmemidler
Hvis symptomerne er milde, kan man forsøge et enkelt husråd: Skylning af brystvorterne og babyens tunge med danskvand. Kulsyren i danskvandet kan muligvis hjælpe med at løsne svampesporerne og dermed understøtte kroppen i bekæmpelsen af infektionen. Selvom der ikke findes dokumentation for dette, har flere mødre oplevet en gavnlig effekt, og det kan være værd at prøve i tilfælde, hvor man er usikker på, om det reelt er svamp.
Apotekets Brystvorteolie er et produkt, vi varmt kan anbefale til både forebyggelse og opstart på behandling ved milde symptomer, da det indeholde levende mælkesyrebakterier, der medvirker til at opretholde og genopbygge huden naturlige mikroflora.
Du finder Apotekets Brystvorteolie her.
Trøske hos babyer
Når moderen får svamp, ses det ofte også hos babyen, da svampen let smitter under amningen. Hos babyer viser svamp sig som hvide belægninger på tungen, indersiden af kinderne og på læbernes inderside. Det kan være svært at skelne svamp fra almindelige mælkebelægninger, men en tommelfingerregel er, at mælkebelægninger typisk forsvinder mellem måltiderne. En baby med svamp kan opleve ubehag under amning og kan virke mere urolig, grædende eller have en tendens til at slippe brystet oftere.
Læs mere her om, når baby er urolig og grædende ved brystet.
Behandling af svamp
Behandling af svamp på brystvorterne sker normalt med en svampedræbende creme til moderen og en mikstur til barnets mund. I nogle tilfælde kan tabletbehandling til moderen være nødvendig, hvis infektionen ikke reagerer på lokalbehandling eller gentagne gange vender tilbage. Behandlingen bør altid ske i samråd med egen læge, da de kan vurdere, hvilken behandling der er mest hensigtsmæssig.
Langsigtede forløb
Svampeinfektioner er heldigvis ofte nemme at behandle, men i nogle tilfælde kan infektionen være genstridig og kræve en længere behandlingsperiode med tabletter. Selvom dette kan føles udfordrende, kan en grundig og vedvarende indsats føre til fuldstændig helbredelse.
Afsluttende bemærkninger
At få svamp på brystvorterne kan være smertefuldt og påvirke ammeoplevelsen negativt, men heldigvis findes der effektive behandlingsmetoder, der i de fleste tilfælde hurtigt kan lindre symptomerne. Husk, at hygiejne og en god ammeteknik er første skridt mod helbredelse og forebyggelse. Har du mistanke om svamp, så søg hjælp, og vær opmærksom på både dig selv og din baby – I fortjener begge et godt og smertefrit ammeforløb.